Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowane pączki"
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 758
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 844
Polecam.
Odsłon: 585
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 489
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 758
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 844
Polecam.
Odsłon: 585
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 489
Składniki
Drożdże rozprowadzam z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiam w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka ucieram z resztą cukru. Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Łączę z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrabiam, pod koniec dodając ocet. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nabieram po łyżce ciasta, rozgniatam. Na placuszek nakładam łyżeczkę konfitur. Zaklejam, formując kulę. Gdy zrobię wszystkie pączki, układam je na blasze złączeniem do dołu i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min. W garnku rozgrzewam olej ze smalcem. Smażę na tym pączki na złoto z obu stron. Osączam na ręczniku papierowym. Lukruję, dekoruję skórką pomarańczową.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Tina