Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pierniczki"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki 0,60 zł
Ciasto. W garnku umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się obydwu produktów. Suche mieszamy, wlewamy letni miód z masłem i likier migdałowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Klejące się, o miękkiej konsystencji ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 60 minut. Po tym czasie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm, po czym foremkami wycinamy ciasteczka.
Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na 12–15 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC.
Lukier. Ucieramy cukier puder z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania błyszczącego lukru. Smarujemy ciepłe ciasteczka i studzimy.Źródło: Rewia