Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane zajączki"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34579
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34579
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Składniki
Schłodzoną dobrze margarynę pokrój ostrym nożem na kawałki. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę i zmielone orzechy laskowe (włoskie, migdały). Wlej kilka kropli olejku migdałowego.
Przygotowane posiekaj ostrym nożem, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na 60 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć proces schładzania (z ciepłego ciasta nie wytniesz figurek), włóż je na kilkanaście minut do zamrażarki.
Schłodzone dobrze kruche ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 4 mm. Foremkami wykrywaj fantazyjne ciasteczka (zajączki, pisklaki, kaczuszki, pisanki lub baranki).
Ciasteczka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz na złoty kolor (około 15 minut). Wyjmij, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Używając barwników spożywczych zabarw go na wybrane kolory (np. żółty, niebieski, różowy). Przełóż do woreczka, odetnij róg. Wyciskaj wzory na ciasteczkach. Ozdób perełkami.Źródło: Świat kobiety