Do góry

Desery Przepis na:

Majonezowa babka w dwóch smakach

Majonezowa babka w dwóch smakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Majonezowa babka w dwóch smakach"

Składniki

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3
  • 5 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i tarta bułka do formy. Do dekoracji: 1 op. białego lukru
  • 1 szkl. wiśni bez pestek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • grubo posiekane pistacje
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas miksuj. Następnie wkładaj po żółtku i nadal ubijaj. Porcjami dodawaj sypkie i krótko zmiksuj. Na koniec dołóż majonez, delikatnie wymieszaj.

  2. Podziel ciasto na pół. Do jednej części wsyp wiórki i wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao i mleko, również wymieszaj. Do formy z kominem (natłuszczonej i wysypanej bułką) nakładaj porcjami raz ciemne, raz jasne ciasto. Na koniec delikatnie przemieszaj masy trzonkiem drewnianej łyżki.

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 40–45 minut. Babkę ostudź i wyjmij z formy.

  4. Babkę oblej lukrem. Wiśnie wsyp do rondelka. Dodaj 1/2 szkl. wody i cukier. Gotuj na małym ogniu 5 min. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody. Masę wyłóż na babkę, posyp posiekanymi pistacjami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń