Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaroniki z kremem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 19
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 134
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 593
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 19
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 134
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 593
Składniki
Ciasto. Cukier puder, sól, kakao i migdały mieszamy w misce. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier kryształ. Gdy piana jest już lśniąca, partiami wsypujemy sypkie . Mieszamy delikatnie, ale starannie, by powstała jednolita masa.
Masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce. Wyciskamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciastka o średnicy 2–3 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150oC. Pieczemy 10–12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Makaroniki powinny być z wierzchu i od spodu suche, a w środku wilgotne.
Krem. Jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy razem z kakao do ciepłej masy jajecznej. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy do białości. Stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy wystudzoną masę czekoladową.
Połowę zimnych makaroników smarujemy kremem, nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i sklejamy.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł. Wartość odżywcza jednej sztuki 234 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia