Do góry

Desery Przepis na:

Makowe kulki w gruszkach

Makowe kulki w gruszkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Makowe kulki w gruszkach"

Składniki

  • 2 duże gruszki
  • 10 łyżek cukru
  • 1 kora cynamonu
  • 3 goździki
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml kremówki
  • orzechy włoskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, przekrój na połówki, wydrąż. W rondelku zagotuj 200 ml wody z 4 łyżkami cukru, korą cynamonu i goździkami. Włóż połówki gruszek, gotuj 8 min. Zdejmij z ognia. Pozostaw w syropie na 2 godziny.

  2. W osobnym naczyniu zagotuj mleko z pozostałym cukrem. Wsyp kaszę mannę oraz mielony mak. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje, a kasza manna się rozwarstwi (2-3 minuty). Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i masła, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

  3. Połówki gruszek ułóż na talerzu. Miejsca po pestkach wypełnij kulkami z makowej kaszki. Kremówkę ubij na sztywno, udekoruj deser. Posyp siekanymi orzechami.

  4. czas ok. 35 min; porcja – 330 kcal, cena 1,50 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń