Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym z kruszonką.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6355
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6355
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
Ciasto drożdżowe Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto dodaj roztopione masło i jajko, ręcznie lub za pomocą miksera wyrób gładkie elastyczne ciasto około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej wrzątkiem odsącz na sicie. Migdały jeśli są w skórce również zalej wrzątkiem, usuń skórki i zmiel razem z orzechami włoskimi. Mak wypłukaj, zalej mlekiem i gotuj około 35minut , odcedź na sicie, wystudź. Następnie zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, smalec dodaj zmielony mak, cukier, miód, powidła, żółtka, olejek migdałowy, oraz bakalie, wszystko dokładnie wymieszaj, ubij pianę z białek dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto drożdżowe, rozwałkuj na wielkość blachy o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia i zostaw na 15 minut. Następnie wyłóż masę makową.
Wierzch posyp kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Smacznego.