Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec Wioletty

Makowiec Wioletty

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4235

Dodano:

Odsłon: 1232

Jest to wyjątkowo smaczne ciasto. Popisuję się nim przed rodziną i znajomymi.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 cukier migdałowy lub waniliowy
  • 4 żółtka ( temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. (nieco mniej) mleka
  • Masa:
  • 40 dag maku
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu lub dżemu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka (temperatura pokojowa)
  • 1 olejek migdałowy
  • Biszkopt:
  • 3 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cukrem migdałowym. Ucierając dodawać po 1 żółtku. Po utarciu dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wlać ciepłe mleko. Całość jeszcze trochę ucierać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną lub zaopatrzoną w papier do pieczenia. Wymiary blaszki 25x35 cm. Ciasto lekko posypać mąką - uniknie się zakalca.

  2. Mak sparzyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać cukier, miód, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy. Wszystko utrzeć. Następnie dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Wymieszać delikatnie. Masę makową wyłożyć na ciasto.

  3. Ubić mikserem trzy białka na sztywno. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać aż masa zbieleje i wyraźnie zwiększy objętość. Dodać łyżkę ciepłej, przegotowanej wody. Następnie przesiana mąka z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana. Należy wsypywać łyżką po ściankach aby biszkopt nie opadł. Delikatnie i starannie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na masę makową i wyrównać. Piec ok 50-55 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Wierzch placka przykryć papierem do pieczenia
    lub papierem śniadaniowym. Uniknie się przypalenia. Po upieczeniu makowiec posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 09 stycznia 2018 Zapisuje przepis, bardzo mi sie spodobal. Kazdy sie zastanawia, kim jest tajemnicza Wioletta :-) Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń