Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto. Zrobiłem je wieczorem, od niechcenia jednym okiem oglądając film w tv...
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 78
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 78
Składniki
Margarynę pokroiłem na kawałki, dodałem pozostałe składniki i zagniotłem ciasto. Masa powinna być gładka. Z powstałego ciasta oderwałem kawałek (ok 1/3) i schowałem do zamrażalki (będzie z tego wierzch ciasta).
Do maku wlałem gorące mleko z cukrem wanilinowym i zostawiłem do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłem 1 jajko, rodzynki i kilka kropli olejku migdałowego.
Jabłka obrałem, wyciąłem gniazda nasienne i pokroiłem w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dusiłem z cukrem i cynamonem do miękkości.
Blaszkę (23*23) wyłożyłem papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłem do blaszki i wyłożyłem nim całe dno tak by trochę wychodziło na boki.
Na ciasto wyłożyłem warstwę maku, a następnie warstwę jabłek. Ciasto z zamrażalki starłem na wierzch, lekko pokrywając jabłka. Piekłem 35 minut w 180 stopniach.