Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec ze śliwkami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 48
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 48
Składniki
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 460 kcal, cena 1,70 zł.
Krok pierwszy. Mąkę przesiej do miski. Zrób w środku dołek. Wkrusz do niego drożdże z łyżką cukru, wlej 60 ml ciepłego mleka. Odstaw na 15 min, aby zaczyn podrósł. Wsyp resztę cukru. Wbij 2 jajka.
Krok drugi . Dodaj 1 op. cukru waniliowego, szczyptę soli i 60 ml ciepłego mleka. Chwilę wyrabiaj. Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło. Starannie wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60 min).
Krok trzeci. Budyń rozprowadź w pozostałym mleku. Mieszając, zagotuj. Wsyp mielony mak. Gotuj 4 min. Ostudź. Dodaj miód, łyżkę cy namonu, 50 ml rumu i pokruszone pierniczki. Masę wymieszaj.
Krok czwarty . Śliwki umyj, wypestkuj. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na 2 prostokąty. Na środku każdego rozłóż część masy (pionowo) oraz śliwki. Boki ponacinaj, tworząc paski o szer. 2,5-3 cm.
Krok piąty. Chwytaj za końce pasków i przekładaj je przez siebie (zakrywając farsz), jak warkocz. Lekko dociskaj. Strucle posmaruj ostatnim rozkłóconym jajkiem. Piecz około 50 min w temp. 160 st.Źródło: Świat kobiety