Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Malinowa niespodzianka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Galaretkę mieszam w miseczce z 300 ml wrzącej wody. Kiedy całkowicie się rozpuści, odstawiam ją do wystudzenia. Odmierzam połowę zimnej, jeszcze płynnej galaretki i mieszam ją z serkiem waniliowym. Cztery miseczki płuczę zimną wodą. Wlewam serek z galaretką. Wstawiam do lodówki.
Kiedy masa zastygnie, układam na niej ciasteczka (można je też upiec własnoręcznie, z ulubionymi dodatkami, np. wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, bakaliami albo grubo startą czekoladą). W sezonie dokładam świeże owoce: maliny, truskawki, wiśnie. Zalewam całość pozostałą galaretką. Wstawiam do lodówki do stężenia (ok. 2 godziny).
Przed podaniem dekoruję deser, np. listkami świeżej melis albo rozetką śmietany ubitej z cukrem waniliowym i posypuję pokruszonymi ciasteczkami.
Banalnie proste i bardzo pyszne. Takie desery lubię najbardziej. Monika Gorowa ze ŚwiebodzinaŹródło: Naj