Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Malinowe łakotki"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 119
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 718
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 393
Polecam.
Odsłon: 457
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 119
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 718
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 393
Polecam.
Odsłon: 457
Składniki
Masło (o temperaturze pokojowej) umieść w misie miksera i zmiksuj na puszystą masę. Cały czas ucierając, wsypuj partiami cukier puder. Dodaj żółtka, cukier waniliowy i kilka kropli migdałowego aromatu, zmiksuj.
Do przygotowanej masy maślanej dodawaj stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładką masę. Powstałe kruche ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby masa się schłodziła i nie lepiła do rąk.
Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto cienko rozwałkuj. Foremką wytnij ciastka. W połowie zrób małą foremką otwory. Piecz w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Wyjmij, wystudź. Całe ciasteczka posmaruj dżemem, przykryj ciasteczkami z otworami.
Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 1 zł, 10 porcji.
Kruche ciasteczka najlepiej przechowywać w papierowej torbie lub zamykanym pojemniku razem z garścią surowego ryżu. Jego ziarna doskonale pochłaniają wilgoć!
Ciasto możesz przygotować dużo wcześniej i zamrozić.Źródło: Świat kobiety