Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Malinowe serduszko"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 48
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 25
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 783
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 48
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 25
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 783
Składniki
Czekoladę posiekaj. Mocno podgrzej 80 dag śmietany, zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się. Czekoladową śmietankę przelej do miseczki. Szczelnie przykryj folią i wstaw na 8 godzin do lodówki.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, kolejno delikatnie domieszaj do niej żółtka.
Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Tortownicę w kształcie serca wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Gotowy biszkopt wystudź, a następnie rozetnij na dwa placki o równej grubości.
Maliny przebierz, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sitko. Czekoladową śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i musem malinowym. Ubij na sztywno. Biszkoptowe blaty przełóż 2/3 śmietanowego kremu. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Schładzaj jeszcze 2 godziny.
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni. Resztę śmietany ubij, przełóż do szprycy cukierniczej. Tort obsyp płatkami migdałowymi. Wierzch udekoruj małymi rozetkami bitej śmietany wyciskanymi przez szprycę, odłożonymi malinami oraz różowymi bezami.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie ok. 8 godzin + 3 godziny. 1 porcja 430 kcalŹródło: Tina