Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowiec"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 667
Szybka i smaczna
Odsłon: 11214
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 667
Szybka i smaczna
Odsłon: 11214
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 8 dag cukru. Połącz obie masy, dodaj mąkę i mak. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp mielonymi orzechami. Piecz 12-15 min w 180 st. Ostudź, przekrój na trzy blaty.
Z mleka, 5 dag cukru i budyniu ugotuj krem, schłodź. Zmiksuj z masłem. Jeden blat posmaruj 1/3 dżemu (pomarańczowego lub morelowego) i kremem (część odłóż do dekoracji). Przykryj drugim blatem i resztą dżemu.
Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kilka odłóż, resztę poukładaj na dżemie. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Lekko dociśnij i schłodź. Gotowe ciasto dekoruj kleksami z odłożonego kremu budyniowego i cząstkami mandarynek.
czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety