Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marcepanowa szarlotka z masą z kaszki i kruszonką"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 197
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7987
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 197
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7987
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz masło i 2 jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Marcepan drobno zetrzyj. Rozbij pozostałe jajka. Oddziel żółtka od białek.
W garnku zagotuj mleko. Wsyp do niego kaszkę. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Do gorącej kaszki wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na 3-4 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz marcepan. Białka ubij, domieszaj do masy z kaszki. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój na kawałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Rozwałkuj ok. 2/3 schłodzonego ciasta na cienki placek.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylep plackiem. Na cieście rozsmaruj masę z kaszki. Ułóż jabłka. Pozostałe ciasto zagnieć z miodem, żurawiną i posiekanymi migdałami. Porwij na kawałeczki. Posyp nimi szarlotkę. Piecz ją godzinę w 175 st.Źródło: Tina