Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marcepanowe pralinki"
...ale pyszny.
Odsłon: 677
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 608
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 333
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 130
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
...ale pyszny.
Odsłon: 677
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 608
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 333
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 130
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
Składniki
Marcepan ugnieć na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Dopraw rumem i ewentualnie dodaj trochę cukru, aby masa była bardziej plastyczna. Jeśli słodkości przeznaczone są dla dzieci, zamiast alkoholu użyj esencji rumowej.
Masę marcepanową podziel na 40 części i uformuj z nich kulki. Z obu stron każdej kulki połóż po połówce orzecha (masa marcepanowa je sklei) i dobrze dociśnij – marcepan nie powinien zbytnio wystawać poza krawędzie orzechów. Wstaw do lodówki do stężenia.
Czekoladę i masło włóż do rondelka i, mieszając od czasu do czasu, rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jedną z połówek orzecha zanurzaj w roztopionej czekoladzie i odkładaj (orzechami bez czekolady do dołu) na papier do pieczenia. Poczekaj aż czekolada zastygnie.
<strong>Rady:</strong>
Jeśli ktoś lubi wytrawne słodkości, zamiast czekolady mlecznej warto użyć gorzkiej albo takiej, która ma 70 proc. kakao. Część pralinek można zrobić z jednym rodzajem czekolady, część z drugim.
(bez czasu tężenia): 30 minut Sztuka: 109 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie