Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurek truskawkowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 113
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 28
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 113
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 28
Składniki
Żelatynę zalej 1 szklanką wody. Odstaw, aby spęczniała. Truskawki umyj, odszypułkuj i wrzuć do rondla, dodaj 3/4 cukru. Podgrzewaj mieszając, aż się rozgotują, dodaj 1/3 żelatyny, zmiksuj na gładko, ostudź. Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając.
Maślankę starannie roztrzep z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, 3 łyżki wymieszaj z żelatyną. Następnie połącz dokładnie z resztą maślanki. Dodaj ubitą na sztywno śmietankę.
Tortownicę wysmaruj olejem. Najpierw wlej do niej masę maślankową. Następnie na niej rób kleksy z masy truskawkowej każdy lekko mieszając widelcem, aby powstał efekt marmurkowy. Deser wstaw do lodówki na około godzinę.
W tym czasie galaretkę rozrób w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudź. Kiedy marmurek zastygnie, zalej go przygotowaną galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Do tej pianki można dodać pokrojoną w kostkę kolorową galaretkę – wzmocni to mozaikowy efekt deseru.Źródło: Twoje Imperium