Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowa babeczka truskawkowa"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35878
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 141
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 255
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 290
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35878
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 141
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 255
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 290
Składniki
6 porcji • : 20 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 5 min • 336 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Truskawki opłucz i oczyść z szypułek. Włóż do rondla, zasyp cukrem. Podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, aby owoce lekko zmiękły, a cukier rozpuścił się. Zdejmij z ognia.
Rozdziel truskawki na dwie części. Połowę zmiksuj na purée. Przeciśnij przez sitko, aby usunąć pestki. Odstaw sos na bok.
Ubij mikserem śmietanę na sztywno. Dodaj do śmietany połowę przeciśniętego przez sitko truskawkowego musu (reszta będzie nam służyć jako polewa). Następnie dodaj niezmiksowane truskawki z cukrem. Delikatnie mieszając, wrzuć posiekaną białą czekoladę oraz pokruszone bezy.
Przełóż truskawkową masę do małych kokilek. Przykryj je folią i wstaw do zamrażarki przynajmniej na 3 godziny.
Wyjmij desery z zamrażarki tuż przed podaniem (najlepiej 10 minut wcześniej). Aby wysunąć je z kokilek, wstaw kolejno każdą na chwilę do naczynia z gorącą wodą. Potem odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk. Polej je resztą pozostawionego sosu, posyp pokrojonymi truskawkami.Źródło: Olivia