Do góry

Desery Przepis na:

Marmurkowy sernik na zimno

Marmurkowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 129

Sernik na zimno z delikatną nutką mięty jest pyszny i orzeźwiający. Rewelacyjnie smakuje w upalne dni.

Składniki

  • ser z wiaderka 1 kg
  • serek mascarpone 25 dag
  • galaretki agrestowe 3 opakowania
  • galaretka brzoskwiniowa 1,5 opakowania
  • cukier 2-3 łyżki
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • borówka amerykańska 1 szkl
  • jeżyny 1/2 szkl
  • syrop z mięty 2-3 łyżki
  • ciasteczka hit 12 szt
  • maliny i borówki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marmurkowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 600 ml gorącej wody, odłożyć do stężenia.
    Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć ciasteczka.

  2. Jeżyny i borówki wsypać do garnka, dodać cukier, 1-2 łyżki wody, rozgotować, wymieszać cukrem z wanilią, przetrzeć przez sito, oziębić.

  3. Galaretki agrestowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, lekko przestudzić. Ser biały i serek mascarpone zmiksować z galaretką agrestową, podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z syropem miętowym i wyłożyć na ciasteczka do przygotowanej tortownicy.

  4. Drugą połowę masy serowej wymieszać z przecierem owocowym.

  5. Wylać na białą warstwę, delikatnie zamieszać szpatułką, odłożyć do stężenia.

  6. Na schłodzony sernik ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

  7. Sernik pokroić po całkowitym stężeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń