Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z morelami w karmelu to ciasto wymagające trochę pracy ale gwarantuje, że efekt Was nie zawiedzie. Delikatne, maślane ciasto, morele wymieszane ze śmietankowym karmelem, zapieczone pod chrupiąca kratką z ciasta posypanego cukrem
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, wyrobić w palcach na kruszonkę. Żółtko roztrzepać z cukrem. Dodać do ciasta razem ze śmietaną, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3 i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
W tym czasie wypestkować morele, pokroić w ćwiartki i zasypać 1/3 szklanki cukru, odstawić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto ponakuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut pod przykryciem i następnie 10 minut bez przykrycia. Wyjąć. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier (pozostałe ½ szklanki) wlać wodę i postawić na ogniu, jak cukier się rozpuści i woda zagotuje zwiększyć gaz i gotować ok 10-15 minut aż zrobi się karmel ( nie mieszać tylko delikatnie poruszać garnkiem). Jak karmel ściemnieje i zacznie pachnieć zdjąć z ognia, dodać masło i śmietanę (będzie mocno bulgotać) i mieszać aż masło się rozpuści a karmel będzie gładki. Do sosu dodać sok który puściły brzoskwinie, zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Białko oddzielić od żółtka. Za pomocą pędzelka posmarować białkiem spód ciasta. Karmel wymieszać z morelami, dodać mąkę i całość delikatnie przemieszać. Wyłożyć na spód ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować w prostokąt ( długości średnicy ciasta), pokroić w paski i ułożyć w kratkę na cieście. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec 35 minut w 180 stopniach.