Do góry

Desery Przepis na:

Maślane drożdżówki z cynamonem.

Maślane drożdżówki z cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1038

Dodano:

Odsłon: 5636

Pyszne, pachnące drożdżówki :) A do nich polecam owocowy poncz od nikola2005: https://smaker.pl/przepis-owocowy-poncz,100435.html

Składniki

  • NA CIASTO WSTĘPNE:
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży (dałam 8 g drożdży suszonych)
  • 250 g mąki pszennej
  • NA CIASTO PSZENNE:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 g soli
  • 4 g kardamonu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • NA NADZIENIE:
  • 125 g masła o temp. pokojowej
  • 125 g cukru
  • cynamon, kardamon, cukier wanilinowy (do wyboru, ja dałam wszystkiego po trochu)
  • 1 jajko rozbełtane do posmarowania drożdżówek
  • podane ilości starczają na około 15 sztuk
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść drożdże w mleku i, mieszając, dodaj mąkę.Odstaw aż zacznie rosnąć. Dodaj do niego składniki na ciasto pszenne. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

    Nadzienie:
    Wymieszaj wszystkie składniki, czyli masło, przyprawy i cukier.

    Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, w miarę możliwości w kształt prostokąta. Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozprowadź równo na całej powierzchni ciasta. Złóż ciasto brzegami do środka, tak by naszło na siebie przykrywając nadzienie, a potem wyrównaj końce, również je nakładając ale tylko trochę. Pokrój je w paski o szerokości mniej więcej 2 cm.


  2. Następnie pozwijaj ostrożnie paski wokół własnej osi. Teraz pozawijaj je w ślimaki i pozostaw na blasze do wyrośnięcia.

  3. Rozgrzej piekarnik do 200'C. Jajko roztrzep i posmaruj, najlepiej przy pomocy pędzla, drożdżówki przed pieczeniem. Dzięki temu uzyskają piękny złocisty kolor. Posyp cukrem. Piecz przez około 15 minut, albo aż będą złociste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 29 stycznia 2014 Misrzowskie wykonanie!!! Sliczne buleczki, az slinka cieknie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beatricze1978 20 maja 2013 Koniecznie muszę wypróbować bo wyglądają smakowicie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 20 maja 2013 smakowicie wyglądają te bułeczki i z pewnością tak też smakują :))

mi jakoś wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta drożdżowego nie wychodzą, jakoś nie mam ręki do tego rodzaju ciast!! ;)

Ps. mam nadzieję że poncz smakował?? mi najlepiej smakuje po kilku godz. od przygotowania jak składniki "się przegryzą"
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 20 maja 2013 Super bułeczki i świetnie pokazany sposób wykonania.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 maja 2013 Pyszne i pięknie pokazany sposób wykonania :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń