Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślankowa panna cotta"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Do garnka wlej śmietankę. Laskę wanilii przekrój na pół, końcówką noża wyskrob miąższ. Dodaj go razem z przekrojoną laską wanilii i cukrem do garnka. Całość podgrzej, a gdy się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 min. Uważaj, by całość nie wykipiała. Przestudź, wyjmij laskę wanilii.
Na koniec do śmietanki dodaj maślankę oraz przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Foremki lub małe miseczki wysmaruj masłem. Wlej masę śmietanowo-maślankową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Agrest umyj, usuń szypułki oraz ogonki, przekrój na pół. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw, by napęczniała. Do mąki ziemniaczanej dodaj 1 łyżkę zimnej wody, wymieszaj. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj. Do rondelka wsyp agrest, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, posiekaną miętę oraz wodę z mąką, zagotuj.
Na koniec dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Deser polej sosem agrestowym.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie