Do góry

Desery Przepis na:

Maślankowo- śmietankowy przysmak z sezonowymi owocami:

Maślankowo- śmietankowy przysmak z sezonowymi owocami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 4505

Moje ciasta są całe lato pełne owoców sezonowych. Mam własny ogród, w którym rośnie mnóstwo najróżniejszych owoców. Staram się wykorzystywać je na bieżąco a resztę przerabiam na dżemy, galaretki, frużeliny czy kompoty. Dziś zamiast tłustej śmietany, wykorzystałam smaczną maślankę smakową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki (zmieszanej pół na pół z ziemniaczaną)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 litr maślanki smakowej (np. truskawkowej, brzoskwiniowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru (ja nie dodałam wcale bo maślanka jest słodka)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka malin
  • 1/2 szklanka jeżyn
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki frużeliny lub galaretki malinowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem. Na koniec wlać gorącą wodę. Wymieszać i przelać to tortownicy o średnicy 30 cm. Piec 25 minut w tem. 175 stopni.
    Zimny biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem malinowym.


    Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i przestudzić.
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić, stopniowo wlewać maślankę i chwilę ubijać na wolnych obrotach. Połączyć z żelatyną. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
    Gęstniejącą wylać na biszkopt i wstawić na pół godziny do lodówki by masa stężała.
    W tym czasie na suchej patelni zrumienić 4 łyżki wiórków kokosowych. Posypać wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń