Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazowieckie gołąbki z pęczakiem"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 192
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5161
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 363
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 80
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 86
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 192
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5161
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 363
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 80
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 86
Składniki
Główkę kapusty umyj, oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb. Obgotuj w całości w dużej ilości posolonej wody (2–3 minuty). Wyjmij, oddziel 8 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Resztę kapusty możesz wykorzystać np. do przygotowania jarzynki do pieczonego schabu na świąteczny obiad.
Przygotuj farsz: bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, grubo posiekaj. Gruszki obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Kaszę połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób jednolitą masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu. Zwiń, formując gołąbki (by się nie rozpadły, możesz spiąć je wykałaczkami). W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś pod przykryciem 40–45 minut. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, trzymaj w cieple, aby nie wystygły.
Sos z duszenia przetrzyj przez gęste sitko. Możesz ew. przyprawić do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, polej odrobiną sosu. Pozostały sos postaw obok w sosjerce.Źródło: Tina