Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Mazurek kajmakowy"

Składniki

  • 350 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • pół puszki masy kajmakowej
  • po pół tabliczki czekolady mlecznej i białej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przesianej mąki, cukru, tłuszczu, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagniatam kruche ciasto. Jeśli jest za twarde, wlewam łyżkę śmietany.

  2. Ciasto wałkuję na prostokąt o 1,5 cm większy z każdego boku niż forma. Następnie, radełkiem, odcinam z każdej strony pasy, o które ciasto było za duże. Spód przenoszę na blaszkę. Boki ciasta smaruję białkiem. Przylepiam do nich kuleczki sporządzone z odciętych pasków. W ten sposób uzyskuję ozdobny brzeg mazurka. Piekę 30 minut w 180°C. Wyjmuję i studzę.

  3. Zimne ciasto smaruję masą kajmakową. Na wierzchu układam pokrojone w paski śliwki. Rozpuszczam czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewam wierzch. Tak samo postępuję z białą czekoladą, rozpuszczoną z drugą łyżką mleka.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 228 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 87 g

  6. Jadwiga Kwiek, Zakliczyn

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń