Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek kajmakowy z marcepanem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 127
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 127
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Kajmak: puszki z mlekiem wstaw do garnka z wodą. Gotuj 3 godz. Blaty mazarinowe: marcepan utrzyj z masłem oraz jajkami. Domieszaj mąkę. Rozsmaruj na blasze z pergaminem. Piecz ok. 10 minut w 170 st. Potnij na 6 blatów.
Kruche spody: z mąki, cukru pudru, masła i żółtek zagnieć ciasto. Podziel je na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na placek wielkości mazarinowych blatów. Placki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Piecz po 20 minut w temp.180 st.
Blaty mazarinowe posmaruj marmoladą. Ułóż na nich kruche placki. Wokół zrób ramki z masy marcepanowej wyciskanej szprycą. Wysusz w rozgrzanym piekarniku. Kajmak połącz z orzechami. Posmaruj ciasto i fantazyjnie udekoruj.
<strong>Wersja błyskawiczna: inne ciasto i kajmak</strong>
Kruche placki zastąp gotowymi blatami biszkoptowymi do tortów. Przełóż je marmoladą i wyciśnij wokół ramki z masy marcepanowej. Wysusz w rozgrzanym piekarniku.
W tym czasie zamknięte 2–3 puszki gotowej masy kajmakowej wstaw do gorącej wody. Po 15–20 minutach wyjmij. Półpłynny kajmak przelej do miseczki. Dodaj posiekane orzechy (ew. inne bakalie pokrojone na kawałeczki).
Masę kajmakową rozsmaruj na przygotowanych spodach do mazurków. Gotowe mazurki udekoruj czekoladowymi i cukrowymi ozdobami.Źródło: Tina