Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 832

Dodano:

Odsłon: 142

Nasz polski specjał wielkanocny. Nigdy nie dość słodki i nie dość udekorowany:). Smacznych Świąt!

Składniki

  • Na kruche ciasto: 200 g zimnego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka surowe
  • 1 żółtko ugotowane
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki ksylitolu bądź cukru
  • Masa makowa - 500 g (najlepiej przygotowana własnoręcznie, ale można użyć kupionej)
  • Dodatki do przystrojenia wedle uznania: orzechy, lukier, posypka, skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek makowy

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto kruche: zagnieć szybkimi ruchami zimne masło z mąką, cukrem, żółtkami i śmietaną. Ugotowane żółtko dodajemy po to, by wchłaniało wodę i nadawało ciastu kruchości. To stary sposób naszych Babć:)

    Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Wyklej spód blaszki - ja przygotowałam z podanej ilości ciasta trzy małe mazurki.

    Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

    Następnie, wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż na wierzch masę makową Dobrym patentem jest przygotowanie większej ilości masy makowej na Święta Bożego narodzenia, zamrożenie i wykorzystanie na wielkanocne wypieki:).

    Z pozostałego ciasta możesz udekorować wierzch ciasta w sposób dowolny.

    Tak przygotowany mazurek wkładamy na kolejne pół godziny do podpieczenia w temperaturze 180 stopni.

    Wystygnięte ciasto dekorujemy według własnej inwencji:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń