Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek nugatowo-bakaliowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 415 kcal. Cena porcji: 1,40 zł
Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka przetarte przez sitko. Ew. dolej 2–3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oderwij kawałek ciasta (na ramkę w kształcie serca). Resztę schłodzonego ciasta rozwałkuj na cienki placek.
Wylep nim spód i brzeg przygotowanej tortownicy (do wysokości ok. 2–3 cm). Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego serce. Ułóż je na placku.
Spód mazurka ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 25–30 minut. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem albo marmoladą.
Posyp rozdrobnionymi bakaliami, posiekanymi orzechami i skórką z pomarańczy (trochę skórki odłóż do dekoracji). Krem nugatowy lekko podgrzej. Posmaruj nim bakalie. Mazurek udekoruj odłożoną skórką pomarańczy i ew. suszoną żurawiną.Źródło: Tina