Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowe serduszka"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 87
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 119
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 87
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 119
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier, drożdże oraz szczyptę soli. Mleko podgrzej, dodaj do niego połowę masła. Kiedy masło rozpuści się w mleku, wlej całość do miseczki z sypkimi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Marcepan zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj z konfiturą.
Pozostałe masło utrzyj z jajkiem na puszystą masę, połącz z masą morelowo-marcepanową. Migdały wsyp na blachę. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Kiedy ładnie się zrumienią, przesyp je na talerzyk, wystudź i posiekaj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt 24x35 cm. Posmaruj kremem morelowo-marcepanowym. Posyp migdałami. Placek pokrój na 16 pasków. Każdy z nich przetnij wzdłuż na 2 cieńsze paski. Nie docinaj jednak do końca! Cienkie paski zwiń. Ślimaczki zlep, tak by utworzyły serduszka.
Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Odłóż na 10 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 15 minut.
ok. 1 godziny . Wyrastanie (łączny czas) ok. 1 godziny i 10 minut 1 sztuka 240 kcal.Źródło: Tina