Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowiec z morelami"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Składniki
W rondlu zagotuj 1 szkl. mleka z 1 szkl. wody i solą. Dodaj margarynę, rozpuść. Do wrzącego płynu wsyp mąkę i migdały. Mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij z ognia, dobrze ostudź.
Miksując masę, wbijaj kolejno jajka. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmaruj połowę ciasta. Pozostałe przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką i wyciśnij brzegi.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Piecz ok. 30 min. Ciasto ostrożnie wyjmij z formy, wystudź na kratce kuchennej. Morele osącz z zalewy. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk.
Z pozostałego mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń, dobrze go wystudź. Miękkie masło utrzyj na jasny krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce budyniu.
Krem wyłóż na spód ciasta. Na nim rozłóż osączone owoce. Dżem morelowy lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim owoce i ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Tina