Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowiec ze śliwkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 10 dag masła pokrój na kawałki i połącz z mąką. Dodaj sól, jajko, obydwa cukry. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 40 minut.
Śliwki umyj, wytrzyj. Wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Przemieszaj je z likierem i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ułóż w foremce posmarowanej resztą masła.
Placek w foremce gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz 10-12 minut na złoty kolor. Po wyjęciu lekko przestudź.
na kruszonkę posiekaj, tak by powstały drobne grudki. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Posyp je kruszonką. Tartę piecz jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 175oC.Źródło: Naj