Do góry

Desery Przepis na:

mini tarta s’more

mini tarta s’more

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2567

Dodano:

Odsłon: 849

S’more jest bardzo amerykańskie. Biwakowe. Tradycyjnie przygotowywane nad ogniskiem. Z pianek marshmallow. Układane między krakersami. Zupgradeowane o czekoladę. Mniej tradycyjnie robione na miliard i jeden sposób. Byle pianki były. A dziś Amerykanie obchodzą narodowy dzień s’more. A mi zostało trochę ciasta tartowego. Więc zrobiłam s’mora-stwora. Tartowego. Z batonikiem.

Składniki

  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej /T2000/
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka sera kanapkowego naturalnego
  • 10 pianek marshmallow
  • 1 baton czekoladowy z karmelem
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia, solą i lnem. Jogurt łączę z mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na małym arkuszu papieru do pieczenia. Podsypuję mąką, jeśli się klei. Jak mam już gotowe /niezbyt grube/ koło ciasta, nakłuwam je na środku.

  2. Smaruję środek kremowym serem /pozostawiam wolny pierścień zewnętrzny około 1-1,5 cm/.
    Baton kroję w poprzek i układam na warstwie sera.
    Na warstwie batonowej układam pianki marshmallow.
    Brzegi tary zagniatam do góry, tworząc koszyczek wokół nadzienia.
    Foremkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam s’more tartę.
    Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika, piekę 20 minut. Podaję na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń