Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minipączki makowe"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 122
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 122
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Do kubka wlej 50 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz 1 dag cukru kryształu. Utrzyj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4 dag miękkiego masła utrzyj z 5 dag cukru oraz żółtkami na pianę. Dodaj mąkę przesianą ze szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, 200 ml ciepłego mleka oraz łyżkę rumu. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Resztę mleka wlej do rondla. Zagotuj z pozostałym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzątek wsyp mak. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, połącz z 50 ml rumu i cynamonem.
Ciasto rozwałkuj na płat (5 mm). Pokrój na 40 kwadratów. Na środku każdego ułóż łyżkę masy makowej. Formuj w dłoniach kulki. Odstaw na 15 min. Smaż w głębokim oleju na złoto. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 150 kcal, cena 60 gr.
Zamiast cukru pudru do dekoracji pączków możesz użyć czekolady.Źródło: Świat kobiety