Do góry

Desery Przepis na:

Minitorciki miodowe

Minitorciki miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki miodowe"

Składniki

  • 450 g masła
  • 2 jajka
  • 400 g cukru pudru + 6 łyżek
  • 2 łyżeczki sody jadalnej
  • 4 łyżki mleka półtłustego
  • 340 g miodu
  • 900 g mąki pszennej
  • ok. 400 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do naczynia żaroodpornego włóż 200 g miękkiego masła w kawałkach, jajka, 400 g cukru pudru, sodę, mleko i miód. Wszystkie ubijaj w kąpieli wodnej ok. 15 minut. Do drugiej misy przesiej mąkę i dodaj ciepłą masę miodową. Dłońmi zagnieć ciasto.

  2. Gładkie ciasto podziel na trzy jednakowe części. Z każdej uformuj bochenek i odłóż na ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj je na trzy prostokątne placki i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj całą powierzchnię widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 5 - 7 minut.

  3. Resztę miękkiego masła ubij z mlekiem skondensowanym na pianę i dopraw 2 łyżkami rumu. Schłodzony placek posmaruj połową kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj ostatnim plackiem.

  4. Wstaw ciasto do lodówki, a po wyjęciu wykrój torciki w kształcie plastra miodu. Do miski wsyp 3 łyżki cukru, dodaj resztę rumu i utrzyj polewę. W innej misce połącz resztę cukru z sokiem z cytryny. Część torcików oblej polewą rumową, a część cytrynową. Gdy zaschnie, podawaj. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 540 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń