Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki miodowe"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 115
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 115
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Składniki
Do naczynia żaroodpornego włóż 200 g miękkiego masła w kawałkach, jajka, 400 g cukru pudru, sodę, mleko i miód. Wszystkie ubijaj w kąpieli wodnej ok. 15 minut. Do drugiej misy przesiej mąkę i dodaj ciepłą masę miodową. Dłońmi zagnieć ciasto.
Gładkie ciasto podziel na trzy jednakowe części. Z każdej uformuj bochenek i odłóż na ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj je na trzy prostokątne placki i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj całą powierzchnię widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 5 - 7 minut.
Resztę miękkiego masła ubij z mlekiem skondensowanym na pianę i dopraw 2 łyżkami rumu. Schłodzony placek posmaruj połową kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj ostatnim plackiem.
Wstaw ciasto do lodówki, a po wyjęciu wykrój torciki w kształcie plastra miodu. Do miski wsyp 3 łyżki cukru, dodaj resztę rumu i utrzyj polewę. W innej misce połącz resztę cukru z sokiem z cytryny. Część torcików oblej polewą rumową, a część cytrynową. Gdy zaschnie, podawaj. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 540 kcal.Źródło: Na żywo