Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki z mango"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dosypuj partiami 10 dag cukru kryształu. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Obie masy jajeczne połącz. Dodaj przesianą mąkę oraz wiórki kokosowe.
Prostokątną formę z wyższym rantem wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto, rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.
Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na dwa blaty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Czekoladowy proszek budyniowy rozprowadź w połowie mleka. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlej rozprowadzoną masę. Dodaj pozostały cukier. Mieszając, ugotuj gęsty budyń.
Budyń zdejmij z ognia. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści, a powstały krem wystygnie. Jeden blat ciasta na powrót umieść w formie. Posmaruj kremem.
Mango umyj, obierz i pozbaw pestek, pokrój w kostkę. Rozłóż na stężonym kremie budyniowym. Galaretkę (np. pomarańczową lub o smaku owoców tropikalnych) rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Zalej owoce. Przykryj drugim blatem, odstaw do stężenia. Przed podaniem pokrój. Posyp cukrem pudrem, ozdób wiórkami i ziołami.
Czas ok. 70 min; porcja – 200 kcal, cena 1,20 zł.
Pestka mango jest mocno przyrośnięta do miąższu. Aby ją usunąć, wykorzystaj ten sposób. Owoc umyj starannie, a potem cienko obierz. Po obraniu natnij miąższ w kratkę dookoła pestki. Delikatnie oderwij kostki miąższu. Koniecznie zrób to nad talerzem, aby nie stracić wyciekającego soku.Źródło: Świat kobiety