Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miodowa szynka z ziołowym likierem"
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 419
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 146
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22776
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 5316
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 419
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 146
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22776
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 5316
Składniki
Do dużego kamionkowego albo emaliowanego garnka wlej ok. 5 litrów wody (wcześniej przegotowanej i wystudzonej). Wsyp sól. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Miód wlej do drugiego garnka. Dolej likier lub nalewkę ziołową. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
Całość mocno podgrzewaj, aż miód się stopi i wszystkie się połączą. Przelej całość do garnka z solanką. Szynkę opłucz, dokładnie wytrzyj. Skórę gęsto ponacinaj w romby. Jeśli mięso nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je mocną bawełnianą nitką. Uformuj pieczeń.
Szynkę gęsto naszpikuj goździkami. Włóż do garnka z marynatą. Mięso powinno mieć niewielki luz. Garnek przykryj talerzem. Obciąż np. słoikiem z wodą i postaw w chłodnym miejscu o temp. 4–8 st. Marynuj 3–4 dni. W czasie marynowania kilkakrotnie obróć mięso.
Potem szynkę wyjmij z zalewy. Osusz. Ułóż w brytfance, przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC. Piecz ok. 3 i 1/2 godziny. W trakcie pieczenia często polewaj szynkę sosem, który utworzy się na dnie brytfanki.Źródło: Naj