Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowe ciasteczka"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj drobny cukier (lub ewentualnie cukier puder). Wsyp zmielone orzechy włoskie lub laskowe, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawę korzenną do pierników. Wymieszaj suche .
Dodaj do nich posiekaną w kosteczkę zimną margarynę, płynny miód oraz dwa całe jajka. Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat (grubość około 5 mm). Foremką do ciasteczek wykrawaj pisanki. Układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na 10 minut.
W czasie, gdy ciasteczka będą się piekły, przygotuj lukier wg przepisu na opakowaniu (gotowy lukier możesz rozpuścić w garnuszku z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej).
Lukier podziel na porcje i każdą z nich zabarw innym kolorem barwnika spożywczego. Wystudzone ciasteczka ułóż na blacie. Posmaruj kolorowymi lukrami, ostudź. Udekoruj, niczym prawdziwe pisanki, cukrowymi ozdobami lub wzorkami z lukru w innym kolorze.Źródło: Świat kobiety