Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 127
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 127
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Składniki
Mąkę połącz z migdałami i białym cukrem. Dołóż masło oraz 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki krążek. Foremki posmaruj tłuszczem. Wylep krążkami ciasta. Spody ponakłuwaj. Piecz 12 minut w temp. 200 st. Wystudź.
Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Zagotuj śmietanę z mlekiem, miodem, rdzeniem i laską wanilii. Zdejmij z ognia. Całe jajka i pozostałe 2 żółtka ubij. Wlej do płynu w garnku, energicznie wymieszaj. Krem przetrzyj. Nałóż do spodów. Ciastka piecz ok. 30 minut w 150 st. Wystudź. Przed podaniem babeczki posyp brązowym cukrem. Zapiekaj w mocno rozgrzanym piekarniku, aż powstanie karmelowa skorupka.
Pod masą karmelową można ukryć np migdały. ok. 75 min 1 sztuka zawiera ok. 360 kcal. Ok. 1,80 zł za sztukę.Źródło: Tina