Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 18626

Zima to czas kiedy prym wiodą u nas wszelkiego rodzaju miodowniki. Tym razem miodownik z warstwą budyniu, masą maślano-kajmakową, oblane polewą kakaową.Pycha.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • kostka masła 200 gram
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu + łyżka kakao
  • masa budyniowa:
  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe + cukier do smaku
  • masa kajmakowa:
  • kostka masła 200 gram
  • puszka masy kajmakowej 510 gram
  • 100 gram rodzynek
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • polewa :
  • kawałek masła+ 3 łyżki mleka, kakao i cukier do smaku
  • płatki migdałów do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód z cukrem podgrzać w garnuszku, odstawić do ostudzenia. Pozostałe składniki ciasta połączyć ze sobą,dodać ostudzony miód, zagnieść razem, podzielić na 4 części. Wsadzić do lodówki na 15 minut. Kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją cienko ciastem ( lub rozwałkować, ale ja wylepiam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec do zarumienienia. W ten sposób upiec 4 blaty miodowe, wystudzić.

  2. Zrobić gęsty budyń, dosłodzić do smaku ( nie za dużo, bo ciasto jest wystarczająco słodkie).

  3. Masa maślano-kajmakowa:
    Masło ubić na puszystą masę, powoli dokładać masę kajmakową, następnie kawę i rodzynki.

    Polewa kakaowa:
    W garnuszku rozpuścić kawałek masła, dodać 3 łyżki mleka, cukier i kakao. Podgrzać cały czas mieszając.

  4. Przełożenie:
    1 blat- budyń śmietankowy-2 blat - połowa masy kajmakowej- 3 blat- pozostałą część masy kajmakowej- 4 blat - polewa kakaowa. Całość posypać płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń