Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik cygański z orzechami włoskimi"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 72
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 26
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 72
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 26
Składniki
Masło stapiamy z miodem i cukrem. Studzimy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Orzechy siekamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło, cukier i miód i, mieszając, podgrzewamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na placek. Przekładamy do osobnych tortownic wyłożonych pergaminem. Jeden spód pokrywamy masą orzechową. Obydwa placki pieczemy po 20 minut w temperaturze 180oC.
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy z kawą. Kremem przekładamy zimne ciasto tak, by na wierzchu znalazł się blat orzechowy, odstawiamy na noc i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 1,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 385 kcal. Białko: 7 g. Tłuszcz: 17 g. Węglowodany: 68 g.Źródło: Rewia