Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowy creme brulée"
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 152
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25607
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 80
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 152
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25607
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 80
Składniki
Mąkę wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Posiekać z masłem. Dodać 2 żółtka, szybko zag- nieść ciasto. Owinąć w folię, chłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto podzielić na 6 porcji. Rozwałkować na krążki o śr. 16 cm.
Wylepić nimi foremki do tarteletek (śr. 12 cm). Spody przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć pergamin i fasolę. Odłożyć do wystudzenia.
Rozciąć laskę wanilii, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem, miodem, rdzeniem i laską wanilii. Garnek zdjąć z ognia. Całe jajka i pozostałe 2 żółtka ubić.
Wlać do płynu w garnku i energicznie wymieszać. Masę przetrzeć przez sitko. Nałożyć do upieczonych kruchych spodów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 30 minut. Wystudzić.
Każdą tarteletkę posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Zapiekać 2-3 minuty w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grillowanie, aby na wierzchu powstała karmelowa skorupka.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco