Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Motylek w czekoladzie"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35860
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 138
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 242
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 279
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35860
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 138
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 242
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 279
Składniki
Masło przełóż do rondla, wlej mleko, podgrzej. Dodaj nutellę orzechową oraz cukier, mieszaj do połączenia składników. Płynną masę przelej do miski.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka i utarty twaróg dodaj do masy czekoladowej. Cały czas ucierając, partiami dosypuj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o średn. 24 cm). Piecz 25-30 min w 180 st.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy. Przekrój na połówki. Ułóż je na talerzu tak, by tworzyły skrzydła motyla. Posmaruj dżemem (najlepiej malinowym).
Czekoladę połam na małe kawałki, umieść w metalowej lub szklanej misce, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej połówki ciasta. Skrzydła motyla udekoruj dowolnie posypką lub cukierkami. Z pianek zrób korpus, z lukrecji czułki.
Skrzydełka motylka możesz ozdobić kolorowym preparowanym ryżem, płatkami śniadaniowymi, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą. Zamiast pianek marshmallows, do zrobienia korpusu przydadzą się nadziewane galaretki Jolly baby.
Czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 2,90 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety