Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki-grahamki z porzeczkami i owsianą kruszonką

Muffinki-grahamki z porzeczkami i owsianą kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1950

Dodano:

Odsłon: 3162

Pożywne, śniadaniowe muffiny pachnące letnią porzeczką i maślaną kruszonką.

Składniki

  • na 20 muffin:
  • ciasto:
  • 250g czerwonej porzeczki
  • 375g mąki graham
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250ml mleka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • owsiana kruszonka:
  • 80g cukru brązowego
  • 60g mąki graham
  • 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 50g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  2. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier mąkę oraz płatki wsiane i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

  3. ROBIMY CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy czerwoną porzeczkę i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście, tworząc urocze piegi.
    W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleko i olej, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  4. PICHCIMY MUFFINY

    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy obficie oczekującą w lodówce kruszonką.

  5. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 15 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń