Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki jabłkowe"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Jedno jabłko pokrój w kostkę, a pozostałe w cieniutkie plasterki. Miąższ jabłek od razu skrop 6 łyżkami soku z cytryny.
Pozostały sok cytrynowy podgrzej z 5 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Włóż plasterki jabłek, gotuj je, aż lekko zmiękną. Potem wyjmij i odłóż do wystudzenia. Masło stop, wystudź.
Foremki na muffinki dokładnie posmaruj tłuszczem. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Wlej masło i dołóż kostki jabłka.
Wymieszaj ciasto łyżką, nałóż je do foremek. Z plasterków jabłek uformuj 12 różyczek. Włóż po jednej do każdej muffinki.
Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz je przez 15-20 minut.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch upieczonych muffinek. Odstaw je do wystudzenia.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 2,5 zł Kalorie: porcja 240 kcalŹródło: Na żywo