Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki w filiżankach"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 147
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 147
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Suche wymieszaj.
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Płynne przelej do miski z suchymi produktami, połącz. Formy do muffinek wyłóż papilotkami (lub natłuść i posyp mąką). Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Ustaw na blasze. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź. Usuń papilotki.
Zimne muffinki podawaj na stół w małych filiżankach. Każdą porcję posmaruj bitą śmietaną i posyp obficie czekoladową posypką. W środek każdego deseru wbij po jednym lizaku. Ozdób wyciętymi z zielonych galaretek listkami – tak, by całość dekoracji imitowała słodkie kwiatki.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 zł.
Na patelnię wsyp 4 łyżki cukru, wlej 2 łyżki syropu owocowego. Ogrzewaj, poruszając patelnią. Gdy masa zgęstnieje, nakładaj porcje na pergamin, formuj lizaki. W każdym umieść patyczek.Źródło: Świat kobiety