Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z kremem

Murzynek z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Murzynek z kremem"

Składniki

  • kostka masła
  • ok. 1
  • 5-1
  • 7 szkl. cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • ok. 2
  • 5 szkl. mąki
  • kieliszek rumu
  • olejek migdałowy i arakowy
  • 1
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • masło i tarta bułka do formy; na wierzch: 400 ml śmietany kremówki
  • 20 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę.

  2. Następnie odlej z niej 1/2 szkl. Resztę masy przestudź. Dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

  3. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy.

  4. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie z wierzchu, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).

  5. Upieczone ciasto przestudź. Zetnij górę, aby było płaskie, posmaruj z wierzchu odłożoną czekoladową masą.

  6. Przygotuj krem: Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż na ostudzone ciasto z polewą. Możesz dodatkowo przybrać dowolnymi owocami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń