Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truskawki. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-truskawkowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt będzie wspaniały.
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 56
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1124
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 366
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 56
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1124
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 366
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki.
Na wierzchu układamy truskawki umyte, odszypułkowane i przekrojone na pół. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch zimnego ciasta.
Murzynek z truskawkami gotowy!