Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Musaka z bakłażanami"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 78
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 78
Składniki
Bakłażany pokrój w plastry i posól. Po ok. 20 minutach opłucz je, osusz i usmaż na łyżce oleju. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w plastry.
Paprykę oczyść, opłucz, potnij w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałym oleju. Dodaj mięso i paprykę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, zielem i cynamonem. Duś ok. 5 minut. Wymieszaj z ziołami.
Formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian bakłażany, mięso oraz pomidory. Każdą warstwę posyp serem. Piecz 40 minut w temp. 190°C. Udekoruj resztą ziół i np. orzeszkami pinii albo pestkami słonecznika.Źródło: Naj