Desery Przepis na:
Najlepsza babka cytrynowa


Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667
Dodano: 26.03.2018
Odsłon: 17756
Składniki
- 8 jajek
- 300 g mąki tortowej
- 300 gr drobnego cukru
- 1 szklanka oleju
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Oddzielić białka od żółtek.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier ( po łyżce) ubijając cały czas.
Potem dodawać żółtka cały czas miksując masę - stopniowo, po jednym.
Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując.
Na koniec dodać skórkę cytryny i sok - wymieszać.
Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość. -
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut.
Można też piec w podłużnych blaszkach ( takich pasztetowych).
Komentarze do przepisu (0)