Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 211
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 560
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 211
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 560
Składniki
Bakalie przebierz, op łucz i osusz, pokrój na kawałki. Rodzynki zalej rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem (nawet na całą noc). Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasnokremową masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.
Żółtka kolejno dodawaj do masy maślanej, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie połącz z przygotowanym ciastem.
Rodzynki nasączone alkoholem, pokrojone bakalie oraz smażoną skórkę pomarańczową dołóż do ciasta. Dokładnie wymieszaj łyżką. Podłużną foremkę posmaruj masłem. Spód oraz brzegi formy starannie oprósz bułką tartą (ew. mąką, kaszą manną lub mielonymi orzechami).
Ciasto nałóż do przygotowanej foremki. Wierzch wygładź łopatką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 55–60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gotowy keks wyjmij. Studź ok. 20 minut w foremce. Potem przełóż go na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygnie. Zimny keks możesz oprószyć cukrem pudrem.
godz. i 30 min; Porcja: 310 kcal.Źródło: Naj